Jak připravit čaj, aby měl nejlepší účinky?

Tradiční čínská medicína je tu s námi již 5000 let. Stejně dlouho se datuje i objevení čaje. Kde jinde než v Číně – konkrétně čínským císařem Šen-nungem. Pití kvalitního čaje má prospěšné účinky na naše zdraví, proto by měl mít důstojné zastoupení v našem jídelníčku.

Polyfenoly
Polyfenoly mají mnoho pozitivních účinků na náš organismus. Přes protizánětlivé účinky, zklidňuje střeva a žaludek, pomáhá dýchacím cestám při nachlazení až po uvolňování svalových křečí. Dále povzbuzuje krevní oběh, zabraňuje vzniku rakoviny a kardiovaskulárních chorob.

Kofein
V čaji označován jako “Thein” má stejně jako káva povzbuzující účinky. Na rozdíl od kávy je v čaji obsažen ve vázané formě, takže se uvolňuje postupně a dlouhodoběji. Kofein odstraňuje únavu, zvyšuje bdělost a povzbuzuje nervový systém. Po jeho vstřebání organismem pozitivně ovlivňuje srdce a plíce, které přivedou do mozku více kyslíku, čímž zvyšuje pozornost a zrychluje reakce.

Příprava čaje
Tyto a další látky v čaji obsažené se mohou poškodit a změnit výslednou chuť čaje. Proto je velmi důležité dbát na samotnou přípravu, kterou je dobré pojmout jako obřad.

Základní pravidla:
– voda by měla být vždy čerstvá
– v závislosti na typu čaje je rozdílná teplota (u zeleného max. 80 °C, bílý 90 °C a u černého 100°C)
– doba louhování vždy podle návodu u konkrétního čaje
– ze zeleného, žlutého i bílého čaje lze udělat až 3 nálevy, u černého pouze jeden
– louhování čaje by mělo být v uzavřené nádobě aby neutíkaly éterické oleje
– slazení čaje se považuje za barbarství – sladidla překryjí jeho chuť

Doplňky stravy

TIENS Antilipidový čaj

Hodnocení 4.00 z 5
499 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *